Εφαρμόστε την μέθοδο του κατιδεασμού (brainstorming) για πετυχημένες παρουσιάσεις

O κατιδεασμός (brainstorming) είναι μια τεχνική η οποία βασίζεται στις ικανότητες και τις εμπειρίες μιας ομάδας ατόμων που συνεργάζονται για την επίτευξη ενός στόχου. Τα διάφορα μέλη μιας ομάδας της επιχείρησης εκφράζουν αυθόρμητα τη γνώμη τους για το θέμα που τους απασχολεί.

Ως σημείο εκκίνησης, αναζητήσετε υλικό σε άλλες παρόμοιες μελέτες, παρουσιάσεις, άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες και σε ό,τι έχει σχέση με το θέμα που εξετάζετε.

Οι ιδέες καταγράφονται και η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου ο συντονιστής της διαδικασίας θεωρήσει ότι υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός ιδεών για το ζήτημα που εξετάζουν. Η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή δεν είναι απαραίτητη σε αυτή διαδικασία.

Οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται μόνο αφού έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι κύκλοι και οι συμμετέχοντες έχουν εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη τους.

Η διαδικασία αυτή όμως δε σημαίνει «ότι βρέξει ας κατεβάσει». Μην αναπαυτείτε στις πρώτες σας σκέψεις και αφήστε πίσω τις πιο αγαπημένες σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα προφανή και να ανακαλύψετε νέους δρόμους και προτάσεις.

Μπορείτε επίσης να καταγράψετε τις ιδέες σας επιλέγοντας εικόνες ή σχήματα που να τις αντικατοπτρίζουν. Με αυτό τον τρόπο οι ιδέες σας μένουν για περισσότερο χρονικό διάστημα χαραγμένες στη μνήμη του ακροατηρίου.

Συνοψίζοντας, τα βήματα ενός επιτυχημένου brainstorming είναι τα παρακάτω:

1.   Εκφραστείτε ελεύθερα σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Σημειώστε τις ιδέες σε κίτρινα χαρτάκια και τοποθετείστε τα σε μια επιφάνεια (π.χ., έναν τοίχο). Μια ιδέα μπορεί να γεννήσει μια άλλη

2.   Καταγράψτε και ταξινομείστε τις ιδέες σας ανά κατηγορία

3.   Δημιουργήστε το μοντέλο σας

4.   Αναθεωρείστε εάν χρειάζεται

2jpg

Για περισσότερο από 15 χρόνια στο presentations.gr ερευνούμε και εργαζόμαστε πάνω στις παρουσιάσεις με επιστημονικό τρόπο. Παρακολουθήστε το σεμινάριο σχεδιασμού παρουσιάσεων και θα μάθετε να δημιουργείτε αποτελεσματικές παρουσιάσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Μάθετε περισσότερα για τη μεθοδολογία που εφαρμόζουμε για αποτελεσματικές παρουσιάσεις εδώ.