Πως να επιλέξετε εικόνες για μια τέλεια παρουσίαση

Οι εικόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία μιας υψηλής αισθητικής και ποιότητας παρουσίασης. Καταρχήν, βοηθούν το ακροατήριο να κατανοήσει και να απομνημονεύσει τα λόγια του ομιλητή. Επίσης, όταν οι εικόνες είναι συναισθηματικά φορτισμένες μπορούν να πείσουν τα μέλη του ακροατηρίου να κάνουν την ενέργεια που τους προτρέπει ο ομιλητής.

Όμως αρκετές φορές, στις παρουσιάσεις παρατηρούνται εικόνες χαμηλής ανάλυσης και αισθητικής. Ένα ακόμα λάθος που παρατηρείται συχνά είναι ότι οι περισσότερες εικόνες δεν είναι πρωτότυπες και έχουν χρησιμοποιηθεί σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Οι εικόνες πρέπει να χρησιμοποιούνται για να διευκολύνουν τον ομιλητή κατά την αφήγηση της ιστορίας της παρουσίασης. Εάν οι εικόνες δεν υποστηρίζουν το αφήγημα και τη ροή της παρουσίασης, τότε το πιθανότερο είναι να αποσπάσουν την προσοχή του ακροατηρίου από το κύριο μήνυμα που επιθυμεί να μεταφέρει ο ομιλητής.

Η αναζήτηση εικόνων δεν είναι αναγκαίο να γίνει με τις ακριβείς λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνται στην παρουσίαση. Για παράδειγμα, εάν το θέμα είναι η «τεχνολογία» δεν είναι απαραίτητο να αναζητηθούν εικόνες που να απεικονίζουν ρομπότ ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μπορούν να αναζητηθούν εικόνες που να δείχνουν την ευημερία των ανθρώπων λόγω της έλευσης των νέων τεχνολογιών στη ζωή τους.

Είναι σημαντικό να επιλεγούν εικόνες με υψηλή ανάλυση. Διαφορετικά, οι φωτογραφίες θα εμφανιστούν θολές στην παρουσίαση. Ειδικά, αυτό μπορεί να γίνει εμφανές όταν βρεθεί μια μικρή εικόνα και μεγεθυνθεί στο PowerPoint.

Κατά τη διαδικασία επιλογής εικόνων για την παρουσίαση, είναι καλό ο σχεδιαστής να έχει στο μυαλό του να δημιουργήσει μια ομάδα από παρόμοιες εικόνες. Θα πρέπει δηλαδή οι εικόνες να έχουν παρόμοιο στυλ (π.χ. να είναι όλες ασπρόμαυρες). Έτσι θα επιτευχθεί καλύτερο και άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα στο σύνολο της παρουσίασης.

Ακόμα, οι εικόνες που θα επιλεγούν πρέπει να κάνουν καλή χρήση του «λευκού περιθωρίου» της διαφάνειας ώστε να συνδυαστούν αρμονικά με το κείμενο. Συνίσταται να υπάρχει λευκό περιθώριο στις διαφάνειες γιατί διαφορετικά θα φαίνονται γεμάτες και περίπλοκες.

Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που μπορεί κάποιος να βρει εικόνες υψηλής αισθητικής με χαμηλό κόστος. Μερικές από αυτές είναι: Istock Photos, Deposit photos, Adobe Images και Shutterstock. Συνίσταται να αναζητηθούν εικόνες που απεικονίζουν πραγματικούς ανθρώπους, πραγματικά συναισθήματα και πραγματικά γεγονότα.

Για περισσότερο από 15 χρόνια στο presentations.gr ερευνούμε και εργαζόμαστε πάνω στις παρουσιάσεις με επιστημονικό τρόπο. Παρακολουθήστε το ειδικά σχεδιασμένο σεμινάριο παρουσιάσεων και θα μάθετε πως να επιλέγετε εικόνες που διευκολύνουν τη ροή και το αφήγημα της παρουσίασης σας. Δηλώστε συμμετοχή εδώ.


Academy Banner 4jpg