Έχετε σπουδάσει στο Πολυτεχνείο; Μάθετε γιατί πρέπει να σχεδιάζετε επιτυχημένες παρουσιάσεις

Όσοι έχουν σπουδάσει σε κάποια Πολυτεχνική Σχολή, έχουν αποκτήσει πολύ καλές αναλυτικές ικανότητες που τους επιτρέπουν να κάνουν πολύπλοκους υπολογισμούς και να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις. Για τους περισσότερους όμως η επιτυχημένη παρουσίαση τεχνικών πληροφοριών είναι μια σημαντική πρόκληση.

Οι παρουσιάσεις είναι το πιο συνηθισμένο μέσο επικοινωνίας τόσο στη βιομηχανία όσο και στον κατασκευαστικό τομέα και είναι σημαντικό για έναν μηχανικό να το γνωρίζει σωστά.

Καταρχήν, μια αποτελεσματική παρουσίαση αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα επιτυχημένης έκβασης της διαδικασίας διεκδίκησης ενός τεχνικού έργου. Επίσης, μια επιτυχημένη παρουσίαση είναι το σημείο που θα κάνει τη διαφορά σε σχέση με τους ανταγωνιστές.

Παρόλα αυτά, οι περισσότερες παρουσιάσεις είναι βαρετές καθώς υπάρχει αρκετό κείμενο και διαγράμματα, όλα αυτά στρυμωγμένα σε μια διαφάνεια. Επίσης, αρκετές παρουσιάσεις είναι δυσανάγνωστες επειδή κυριαρχεί το μικρό μέγεθος γραμματοσειράς. Εάν σε όλα αυτά συμπεριλάβει κανείς το αταίριαστο χρώμα φόντου τότε γίνεται εύκολα κατανοητή η σημασία της φράσης “θάνατος από το PowerPoint”.

Όμως ένας μηχανικός χρειάζεται περισσότερη βοήθεια για τον σχεδιασμό μιας παρουσίασης από απλές συμβουλές χρήσης του PowerPoint. Είναι απαραίτητο η παρουσίαση να βασίζεται σε ένα στρατηγικά σχεδιασμένο σκελετό συνοδευόμενο από τα κατάλληλα για την περίσταση γραφικά.  

Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για μια αποτελεσματική παρουσίαση:

  • Χρησιμοποιείστε 1-2 το πολύ διαφορετικές γραμματοσειρές
  • Προτιμήστε διαγράμματα για την απεικόνιση δεδομένων αντί πινάκων
  • Όσο είναι δυνατόν, μη δείχνετε υπολογισμούς. Δείξτε μόνο τον τύπο και το τελικό αποτέλεσμα
  • Μην αποστηθίζετε τις διαφάνειες κατά την ομιλία σας
  • Κάντε όσο περισσότερες πρόβες μπορείτε τόσο ατομικά αλλά και σαν ομάδα (σε περίπτωση που παρουσιάζουν και άλλα μέλη)
  • Ντυθείτε ανάλογα με την περίσταση

Εδώ μπορείτε να βρείτε ένα δωρεάν πρότυπο PowerPoint που θα σας βοηθήσει στον σχεδιασμό της παρουσίασης.


Για περισσότερο από 15 χρόνια στο presentations.gr ερευνούμε και εργαζόμαστε πάνω στις παρουσιάσεις με επιστημονικό τρόπο. Παρακολουθήστε το ειδικά σχεδιασμένο σεμινάριο παρουσιάσεων και θα μάθετε να δημιουργείτε αποτελεσματικές παρουσιάσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Δηλώστε συμμετοχή εδώ.


Academy Banner 4jpg