Αποφύγετε τις κλισέ φωτογραφίες

Εάν σε μια παρουσίαση δείτε μια εικόνα με ανθρώπους να ανταλλάσσουν χειραψία ή μια λάμπα που να συμβολίζει μια νέα ιδέα τότε μάλλον οι διαφάνειες από μόνες τους δεν έχουν καθόλου φαντασία. Πως όμως θα εργαστείτε δημιουργικά ξεπερνώντας τα κλίσε;

Το PowerPoint ήδη από την αρχή της παρουσίασης του τη δεκαετία του 1990 έχει γίνει ένα αναπόσπαστο εργαλείο για τις επιχειρήσεις. Υπολογίζεται ότι κατέχει το 95% της αγοράς και το χρησιμοποιούν παραπάνω από 1.2 δισεκατομύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο δημιουργώντας εκατομμύρια διαφανειων κάθε μέρα. Η τέχνη της παραγωγής διαφανειών είναι πλέον δεύτερη φύση, όπως η αποστολή ενός ηλεκτρονικού μηνύματος ή η συμμετοχή σε μια συνάντηση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι σχεδιαστές διαφανειών αρκετές φορές σαμποτάρουν τις παρουσιάσεις τους με το να συμπεριλαμβάνουν κλισέ και τετριμμένες εικόνες τα οποία συμβάλουν την αποτυχία της παρουσίασης.

Παρακάτω παρουσιάζουμε εκείνες τις εικόνες οι οποίες δε συμβάλουν στην επιτυχία μιας παρουσίασης, αλλά μάλλον φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα:

  • Γρανάζια
  • Εικόνες με ανθρώπους να ανταλλάσσουν χειραψία με φόντο μια σφαίρα
  • Στοίβες από πέτρες
  • Δάχτυλα με το σήμα της νίκης
  • Στόχοι με βέλη
  • Κομμάτια από παζλ
  • Επιχειρηματίας να τρέχει σε ένα αγώνα
  • Μετάλλια
  • Ομάδες ανθρώπων

Η προτεινόμενη εναλλακτική

Παρόλο που υπάρχουν αρκετά σχήματα τα οποία θα πρέπει να αποφεύγονται, δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο το οποίο να κάνει από μόνο του τη διαφορά. Κάθε παρουσίαση είναι διαφορετική και θα πρέπει να σχεδιάζεται με βάσει τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που πρόκειται να την παρακολουθήσουν.

Μια επιτυχημένη τακτική είναι αναζητήσετε εικόνες οι οποίες να απαιτούν από το κοινό να τις επεξεργαστεί πριν τις κατανοήσει πλήρως. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ο αντίκτυπος της εικόνας και η μετάδοση του μηνύματος. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήστε μεταφορές για να απεικονίσετε τα μηνύματα σας.

Για παράδειγμα, εάν ξεκινάτε ένα νέο έργο, θα μπορούσατε να βάλετε μια εικόνα ενός δρόμου που στο βάθος να φαίνεται ο ορίζοντας. Επίσης, στην περίπτωση που θέλετε να μιλήσετε για την έναρξη μιας νέας συνεργασίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εικόνα που να απεικονίζει τα κομμάτια ενός παζλ ή επιχειρηματίες να δουλεύουν μαζί.