Η παρουσίαση είναι ένα οικοσύστημα

Ο συγγραφέας του βιβλίου “The Presentation Survival Skills Guide”, Jim Endicott, παρομοιάζει τις παρουσιάσεις με ένα σύστημα που βασίζεται σε 3 στοιχεία: 1) περιεχόμενο/μήνυμα 2) τρόπος μετάδοσης 3) οπτική εμφάνιση. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία η  Nancy Duarte στο βιβλίο της Slide:ology υποστηρίζει ότι μια παρουσίαση είναι ένα ευαίσθητο οικοσύστημα. 

Η συγκεκριμένη μεταφορά έχει επιλεγεί για να δείξει ότι απαιτείται ισορροπία ανάμεσα στα 3 στοιχεία για να είναι η παρουσίαση επιτυχημένη. Σκεφτείτε σε ποιο από τα 3 τα πάτε καλύτερα και δουλέψτε με τα υπόλοιπα ώστε να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

     jpg

Η δημιουργία της παρουσίασης προϋποθέτει εργασία σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο πλάνο για την ανάπτυξη του περιεχομένου της. Ξεκινάει με καταιγισμό ιδεών (brainstorming) και περιλαμβάνει προσεκτική σκέψη η οποία θα οδηγήσει σε μια δομημένη και οργανωμένη διάταξη.

Mην υποτιμήσετε τον τρόπο μετάδοσης του μηνύματος σας. Εργαστείτε για έναν καλά σχεδιασμένο λόγο που να υποστηρίζει την παρουσίαση. Η πρόβα είναι καθοριστικής σημασίας όταν πρόκειται για μια ζωντανή ομιλία. Μην αποστηθίσετε τον λόγο σας, αλλά κάντε πρόβες ώστε να καταφέρετε να μιλάτε με φυσικό τρόπο. Δε θα κερδίσετε το ακροατήριο σας εάν μιλάτε σαν ρομπότ διαβάζοντας απλώς τις διαφάνειες από την οθόνη. Οι πρόβες είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε μια φυσική και αυθεντική ομιλία. Θυμάστε πόσο φυσικά εμφανίστηκε ο Steve Jobs στην πρώτη παρουσίαση του iPhone;

Όσον αφορά την οπτική εμφάνιση, σημασία δεν έχει πιο λογισμικό θα επιλέξετε για τη σχεδίαση των διαφανειών σας. Είτε είναι PowerPoint ή Keynote ή κάτι άλλο να θυμάστε ότι είναι απλώς ένα εργαλείο και το αποτέλεσμα εξαρτάται κυρίως από αυτόν που το χρησιμοποιεί. Για να σχεδιάσετε ωραίες διαφάνειες δεν είναι αναγκαίο να είστε γραφίστας, απλά χρειάζεται να γνωρίζετε μερικές βασικές αρχές σχεδιασμού για να πετύχετε ένα αρμονικό και καλαίσθητο αποτέλεσμα.

Εάν έχετε απορίες σχετικά με αυτό το θέμα, μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο info@presentations.gr.

Academy Banner 2jpg

Για περισσότερο από 15 χρόνια στο presentations.gr ερευνούμε και εργαζόμαστε πάνω στις παρουσιάσεις με επιστημονικό τρόπο. Παρακολουθήστε το σεμινάριο σχεδιασμού παρουσιάσεων και θα μάθετε να δημιουργείτε αποτελεσματικές παρουσιάσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Μάθετε περισσότερα για τη μεθοδολογία που εφαρμόζουμε για αποτελεσματικές παρουσιάσεις εδώ.