Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας

Μια εντυπωσιακή παρουσίαση μπορεί να βοηθήσει κάποιον να διακριθεί και στον ακαδημαϊκό χώρο. Όπως και στα υπόλοιπα είδη παρουσιάσεων, έτσι και στις ακαδημαϊκές ο τρόπος χρήσης του λογισμικού σχεδίασης (π.χ., PowerPoint, Keynote, Google Slides κλπ.) παίζει σημαντικό ρόλο. Για μια καλή προετοιμασία απαιτείται αρκετός χρόνος, ο οποίος όμως αξίζει την επένδυση.

Καταρχήν, μια ακαδημαϊκή παρουσίαση πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη δομή:

  • Εισαγωγή/Επισκόπηση
  • Θεωρητικό Πλαίσιο/Ερευνητικό Ερώτημα
  • Μεθοδολογία/Ανάλυση
  • Συζήτηση αποτελεσμάτων (συμπεράσματα, συνεισφορά στην επιστήμη, ερωτήσεις και απαντήσεις)

Ένα συνηθισμένο λάθος που γίνεται σε αυτές τις παρουσιάσεις είναι ότι οι ομιλητές αφιερώνουν περισσότερο χρόνο από όσο θα έπρεπε στην παρουσίαση της ήδη γνωστής βιβλιογραφίας. Όμως, το ακροατήριο έχει έρθει για να παρακολουθήσει και για να μάθει κάτι καινούργιο.

Αρκετοί φοιτητές συνηθίζουν να παρουσιάζουν μόνο τις ήδη γνωστές πληροφορίες. Αφιερώνουν δηλαδή σχεδόν όλη την παρουσίαση στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, παρέχοντας γενικές πληροφορίες για την περίπτωσή τους. Σε μια τέτοια περίσταση, χρειάζεται μόνο να συζητηθεί η βιβλιογραφία που εμπλέκεται άμεσα με την έρευνα. Το ακροατήριο είναι εκεί για να μάθει για τη νέα και ενδιαφέρουσα έρευνα, και όχι για να ακούσει μια περίληψη παλαιών εργασιών.

Είναι επίσης απαραίτητο να εξασκείστε την παρουσίαση σας, πριν την μεγάλη ημέρα. Μπορείτε να κάνετε πρόβες μπροστά σε φίλους ή και συναδέλφους και να ζητήσετε τη γνώμη τους. Πρέπει να εξασκηθείτε για να διασφαλίσετε ότι η παρουσίασή σας ταιριάζει στις παραμέτρους της εκάστοτε περίστασης (εξέταση, συνέδριο κλπ.). Η εξάσκηση βελτιώνει την ροή της παρουσίασης. Οι πρόβες θα σας βοηθήσουν να ολοκληρώστε την παρουσίασης σας εντός της καθορισμένης ώρας. Περισσότερες πληροφορίες για επιτυχημένες πρόβες θα βρείτε εδώ.

Τέλος, Μη διαβάζετε την παρουσίαση σας από την οθόνη. Αυτό θα δώσει την εντύπωση στο ακροατήριο σας ότι δεν είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε, κάντε το με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς στο ακροατήριο να μην μπορεί να πει ότι διαβάζετε από μέσα. Για παράδειγμα, κάντε το με πεποίθηση και διακύμανση στον τόνο της φωνής σας.

Εδώ μπορείτε να κατεβάστε ένα δωρεάν υπόδειγμα παρουσιάσεων PowerPoint για πτυχιακές εργασίες.


Για περισσότερο από 15 χρόνια στο presentations.gr ερευνούμε και εργαζόμαστε πάνω στις παρουσιάσεις με επιστημονικό τρόπο. Παρακολουθήστε το ειδικά σχεδιασμένο σεμινάριο παρουσιάσεων και θα μάθετε να δημιουργείτε αποτελεσματικές παρουσιάσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Δηλώστε συμμετοχή εδώ.


2jpg