Πως να διαχειριστείτε το άγχος μιας παρουσίασης

Μια δημόσια ομιλία ή παρουσίαση είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι καλούνται να κάνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους, για επαγγελματικούς και όχι μόνο λόγους.

Η κατάλληλη προετοιμασία για μια παρουσίαση περιλαμβάνει τη σωστή κατανόηση και όχι την απομνημόνευση του περιεχομένου. Είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του άγχους.

Εκτός από την προετοιμασία του περιεχομένου της παρουσίασης, εξετάστε και τις υπόλοιπες πτυχές. Όπως, την ομιλία, τα οπτικά βοηθήματα ή τον οπτικοακουστικό εξοπλισμό. Σχεδιάστε πότε θα τα χρησιμοποιήσετε και δοκιμάστε τα σε πραγματικό χρόνο ώστε να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν κανονικά. Περισσότερες πληροφορίες για το πως να κάνετε πρόβες, μπορείτε να βρείτε στην προηγουμένη ανάρτηση εδώ.

Μια καλή πρακτική είναι επίσης να διατηρείτε την οπτική επαφή με το ακροατήριο σας και όχι με τις σημειώσεις σας ή τις διαφάνειες σας. Έτσι, προτού παρουσιάσετε, επιλέξτε τρία σημεία για να εστιάσετε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Αυτά τα σημεία μπορεί να είναι τρία άτομα στην αίθουσα που γνωρίζετε καλά ή περιοχές στους τοίχους που βρίσκονται στο επίπεδο των ματιών. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με άγχος έχουν προβλήματα με την οπτική επαφή μιας παρουσίασης, η μέθοδος αυτή μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην υπέρβαση αυτής της πρόκλησης.

Τέλος, εάν έχετε πολύ άγχος, δοκιμάστε ασκήσεις αναπνοής, διότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του στρες γενικά και όχι μόνο όταν παρουσιάζετε μια ομιλία σε μια αίθουσα.


Για περισσότερο από 15 χρόνια στο presentations.gr ερευνούμε και εργαζόμαστε πάνω στις παρουσιάσεις με επιστημονικό τρόπο. Παρακολουθήστε το ειδικά σχεδιασμένο σεμινάριο παρουσιάσεων και θα μάθετε να δημιουργείτε αποτελεσματικές παρουσιάσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Academy Banner 4jpg