Πως να προετοιμάσετε διαφάνειες για μια παρουσίαση TED

Από το 1984 που έκαναν την εμφάνιση τους οι ομιλίες TED έχουν καθιερωθεί ως ένα πολιτιστικό γεγονός. Πλέον αρκετοί άνθρωποι πηγαίνουν σε μια ομιλία TED για έμπνευση και για να γνωρίσουν νέες ιδέες και εμπειρίες. Ακόμα είναι εύκολο να παρακολουθήσει κάποιος μια τέτοια ομιλία από όπου και αν βρίσκεται μέσω των ιστοσελίδων διαμοιρασμού (π.χ. YouTube, Podcast κλπ.).

Η ομιλία σε μια εκδήλωση TED σημαίνει για κάποιον ότι θα βρεθεί στη σκηνή ενός μεγάλου θεάτρου μπροστά σε χιλιάδες άτομα για να τους μιλήσει για τις ιδέες και τις εμπειρίες του. Ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καριέρα του ως επαγγελματία.

Όμως η προετοιμασία για μια παρουσίαση TED έχει υψηλότερο βαθμό δυσκολίας από τις υπόλοιπες περιπτώσεις και χαρακτηρίζεται από 3 κυρίως περιορισμούς: την χρονική διάρκεια, τον προϋπολογισμό και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτότυπα υποδείγματα για να ακολουθήσει κάποιος. Για αυτό, χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όσον αφορά:

  • Τις εικόνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να θυμούνται ένα γεγονός ή πληροφορίες όταν αυτά συνδέονται με μια συναισθηματική αντίδραση. Τι μπορεί να προκαλέσει μια συναισθηματική αντίδραση; Οι εικόνες υψηλού αντικτύπου. Έρευνές έχουν ακόμη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εικόνες είναι πιο αποτελεσματικές για την ενεργοποίηση συναισθημάτων από τα βίντεο. Μερικές προσεκτικά επιλεγμένες και καλά τοποθετημένες φωτογραφίες θα ενεργοποιήσουν τα συναισθήματά του ακροατηρίου σας
  • Τις γραμματοσειρές. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε μια γραμματοσειρά χωρίς πατούρες (sans serif). Για παράδειγμα τη γραμματοσειρά Arial. Εμφανίζεται ωραία ακόμα και όταν είναι έντονη και ταιριάζει καλύτερα σε μικρές αράδες κειμένου (όπως τίτλοι)
  • Το περιεχόμενο. Κάθε διαφάνεια πρέπει να περιλαμβάνει μια μόνο βασική ιδέα
  • Την πρώτη εντύπωση. Είναι σημαντικό να κερδίσετε την εντύπωση από την πρώτη κιόλας διαφάνεια. Δε θα έχετε δεύτερη ευκαιρία. Για αυτό, επιλέξτε ένα πρωτότυπο σχέδιο, βάλτε ένα εντυπωσιακό φόντο στις διαφάνειες σας και αποφύγετε να χρησιμοποιείτε κουκίδες.

Εάν έχετε απορίες σχετικά με αυτό το θέμα, μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο info@presentations.gr για να τις συζητήσουμε.

Academy Banner 2jpg

Για περισσότερο από 15 χρόνια στο presentations.gr ερευνούμε και εργαζόμαστε πάνω στις παρουσιάσεις με επιστημονικό τρόπο. Παρακολουθήστε το σεμινάριο σχεδιασμού παρουσιάσεων και θα μάθετε να δημιουργείτε αποτελεσματικές παρουσιάσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Μάθετε περισσότερα για τη μεθοδολογία που εφαρμόζουμε για αποτελεσματικές παρουσιάσεις εδώ.