Διαχειριστείτε σωστά το άγχος μιας παρουσίασης

Καθώς πλησιάζει η ώρα μιας σημαντικής ομιλίας μπροστά σε ένα μεγάλο ακροατήριο είναι λογικό κάποιος να αισθάνεται αγωνία και άγχος ειδικά εάν ο αντίκτυπος της παρουσίασης στην εξέλιξη της καριέρας του είναι μεγάλος. Επίσης, η αγωνία και το άγχος του ομιλητή κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μπορούν εύκολα να γίνουν αντιληπτά από το ακροατήριο και να επηρεάσουν την ποιότητα της διάλεξης.

Πως όμως δημιουργείται το άγχος; Στην ιδέα μιας σημαντικής παρουσίασης μπροστά σε ένα δημόσιο ακροατήριο προκαλείται αγωνία. Τότε, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί γρήγορα τα νεύρα που ξεκινούν από κέντρα ελέγχου του εγκεφαλικού στελέχους. Αυτό προκαλεί απελευθέρωση νοραδρεναλίνης από ποικίλες δομές και αδρεναλίνης από τα επινεφρίδια. Έτσι παράγονται αυξημένες ποσότητες κορτιζόλης στον οργανισμό.

Δεν είναι βέβαιο ότι το άγχος και το στρες για μια σημαντική παρουσίαση μπορούν εξαλειφθούν αλλά σίγουρα μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο με την κατάλληλη εργασία:

  • Προετοιμαστείτε σωστά κάνοντας αρκετές πρόβες σε πραγματικό χρόνο
  • Βιντεοσκοπήστε τις πρόβες σας και διορθώστε τα λάθη
  • Διαβάστε δυνατά τον λόγο σας πολλές φορές
  • Προβλέψτε τις δύσκολες ερωτήσεις που μπορεί να δεχτείτε από ακροατήριο σας
  • Δημιουργήστε ένα εικονικό ακροατήριο τοποθετώντας αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες σε έναν τοίχο.


Academy Banner 2jpg

Για περισσότερο από 15 χρόνια στο presentations.gr ερευνούμε και εργαζόμαστε πάνω στις παρουσιάσεις με επιστημονικό τρόπο. Παρακολουθήστε το σεμινάριο σχεδιασμού παρουσιάσεων και θα μάθετε να δημιουργείτε αποτελεσματικές παρουσιάσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Μάθετε περισσότερα για τη μεθοδολογία που εφαρμόζουμε για αποτελεσματικές παρουσιάσεις εδώ.