Πόσες διαφάνειες χρειάζεται να περιλαμβάνει μια παρουσίαση 60 λεπτών;

“Πόσες διαφάνειες πρέπει να ετοιμάσω για την παρουσίαση μου”; Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους στο αρχικό στάδιο σχεδιασμού της παρουσίασης.

Υπάρχει ένας αρκετά διαδεδομένος κανόνας που λέει ότι χρειάζονται περίπου 2 λεπτά για κάθε διαφάνεια. Δηλαδή για μια παρουσίαση 60 λεπτών απαιτούνται 30 διαφάνειες. Είναι όμως αυτό ένα αξιόπιστο μέτρο για το σχεδιασμό μιας παρουσίασης; Ίσως να έχει επικρατήσει αυτή η άποψη για να αποτρέψει τη δημιουργία βαρετών και ατελείωτων παρουσιάσεων.

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που ο παραπάνω κανόνας μπορεί να είναι παραπλανητικός για τους ομιλητές. Είναι πιθανό κάποιος να έχει μόνο 5 διαφάνειες αλλά να επιθυμεί να μιλήσει για αυτές σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης. Όπως για παράδειγμα σε μια παρουσίαση TEDx όπου υπάρχουν ομιλητές που μέσα στα 20 λεπτά επιτρεπόμενου χρόνου έχουν δείξει 2-3 διαφάνειες ενώ άλλοι στο ίδιο χρονικό περιθώριο έχουν δείξει πάνω από 100 (όπως αυτή https://www.youtube.com/watch?v=fXYckRgsdjI).

Ο αριθμός λοιπόν των διαφανειών εξαρτάται κυρίως από τον ομιλητή και το πόσο χρόνο χρειάζεται για να παρουσιάσει κάθε μια από αυτές.

Ακόμα ένας παράγοντας που καθορίζει τον αριθμό των διαφανειών είναι το ακροατήριο και το πόσο αναλυτικά θέλει να δει τα αποδεικτικά στοιχεία της έρευνας σας.

Καλύτερα όμως να σχεδιάσετε 10 φανταστικές διαφάνειες παρά 20 μέτριες.

Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον κόσμο των παρουσιάσεων. Επίσης, εάν θέλετε να μάθετε να σχεδιάζετε αποτελεσματικές παρουσιάσεις και να γλυτώσετε αρκετές ώρες εργασίας τότε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του εργαστηρίου σχεδιασμού παρουσιάσεων “EMPEIRIA Academy”.