Συμβουλές για εντυπωσιακές online παρουσιάσεις

Το 2020 ήταν η χρονιά που οι απομακρυσμένες παρουσιάσεις κυριάρχησαν λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας. Οι περισσότερες παρουσιάσεις έγιναν με τους ομιλητές και το ακροατήριο να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία ο καθένας. Όμως, η προετοιμασία μιας online παρουσίασης κρύβει αρκετές προκλήσεις.

Καταρχήν, δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί αλληλεπίδραση ανάμεσα στον ομιλητή και το ακροατήριο. Εάν η επίτευξη αλληλεπίδρασης με το ακροατήριο είναι δύσκολη σε μια δια ζώσης παρουσίαση, φανταστείτε πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει σε μια online. Οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι όπου υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να τους αποσπάσουν την προσοχή.

Ο παρουσιάζων δεν μπορεί να ελέγξει τις αιτίες που αποσπούν την προσοχή του ακροατηρίου σε μια online παρουσίαση, σε αντίθεση με τις παρουσιάσεις που πραγματοποιούνται σε μια αίθουσα. Για αυτό, χρειάζεται να εργαστεί περισσότερο για να προετοιμάσει μια απομακρυσμένη παρουσίαση που να τραβάει την προσοχή.
Παρακάτω, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αφήσετε τις καλύτερες εντυπώσεις στο απομακρυσμένο ακροατήριο σας:

1/ Χρησιμοποιήστε ποικιλία διαφανειών


Προσπαθήστε να δημιουργείτε συνεχώς οπτικές εναλλαγές με τις διαφάνειες σας. Εάν αλλάζει συχνά ο σχεδιασμός των διαφανειών σας συχνά τότε το ακροατήριο θα παρακολουθεί με περισσότερο ενδιαφέρον την παρουσίαση σας φοβούμενο μήπως χάσει κάτι. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε χρησιμοποιώντας ποικιλία διαφανειών. Δημιουργήστε ένα template με διαφορετικές διαφάνειες στο master. Μπορείτε να σχεδιάσετε διαφάνειες περιεχομένων ή με λόγια τρίτων, ή με επόμενα βήματα κλπ. Μια καλή συμβουλή είναι να χρησιμοποιήσετε το στοιχείο της αντίθεσης κατά τον σχεδιασμό.

Για παράδειγμα, η παρακάτω διαφάνεια με αριθμούς σε μεγάλο μέγεθος οι οποίοι τραβούν την προσοχή. Παρόμοιες διαφάνειες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα στην παρουσίαση για να τονίσουν σημαντικά μηνύματα αλλά και να «ξεκουράσουν» με κάποιο τρόπο το μάτι του ακροατηρίου από τις υπόλοιπες που ενδεχομένως να περιέχουν περισσότερες πληροφορίες.

15-12-2002     v2jpg

2/ Μοιράστε το περιεχόμενο σε περισσότερες από μια διαφάνειες


Επίσης, μια καλή ιδέα είναι να διαχωρίσετε το περιεχόμενο μιας διαφάνειας σε περισσότερες. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται το μέγεθος της γραμματοσειράς και το κείμενο γίνεται περισσότερο ευανάγνωστο. Αυτό είναι σημαντικό στις online παρουσιάσεις γιατί κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος από τι συσκευή το ακροατήριο μπορεί να παρακολουθεί τις διαφάνειες. Έτσι, διασφαλίζεται ότι ακόμα και εάν παρακολουθούν από την οθόνη ενός κινητού θα μπορέσουν να διακρίνουν το κείμενο.

1jpeg

Τελικά, μπορεί να δημιουργηθούν περισσότερες διαφάνειες από ότι σε μια δια ζώσης παρουσίαση αλλά αυτό να μην σας προβληματίζει. Είναι καλό να έχετε ποικιλία ευανάγνωστων διαφανειών.

3/ Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν περισσότερα διαγράμματα και εικόνες


Οι διαφάνειες με ατελείωτα bullet points δε μπορούν να κερδίσουν το ενδιαφέρον του ακροατηρίου. Για να κάνετε την παρουσίαση σας περισσότερο ενδιαφέρουσα είναι αναγκαίο να «μεταφράσετε» τα λόγια σε κατάλληλα διαγράμματα και εικόνες. Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν περισσότερα διαγράμματα μπορείτε. Για να το καταφέρετε αυτό, χρειάζεται να αποκτήσετε σχεδιαστική αντίληψη “design thinking”. Επίσης, αποφύγετε να συμπεριλάβετε τις λεπτομέρειες στη διαφάνεια. Μπορείτε να τις κρατήσετε στις σημειώσεις, όπως στο παρακάτω παράδειγμα.

2jpeg


4/ Αποφύγετε τη χρήση των “animations” και “slide transitions”


Στις online παρουσιάσεις η καλή εμπειρία του ακροατηρίου εξαρτάται και από την ταχύτητα της σύνδεσης τους στο διαδίκτυο. Εάν η ταχύτητα τους δεν είναι γρήγορη μπορεί τα animations να εμφανίζονται με καθυστέρηση και να φαίνονται «περίεργα». Οπότε, χρησιμοποιήστε μόνο απλά είδη κινήσεων και μόνο όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο.
Το ίδιο ισχύει και για τις μεταβάσεις ανάμεσα σε διαφάνειες. Καλό είναι να μην τις χρησιμοποιήσετε. Εάν όμως επιθυμείτε να χρησιμοποιήστε “slide transitions” μπορείτε να δοκιμάσετε το “fade”.


Σεμινάριο Σχεδιασμού Εντυπωσιακών Διαφανειών

Γραφτείτε στο σεμινάριο και θα μάθετε πως να σχεδιάζετε διαφάνειες που τραβούν την προσοχή του ακροατηρίου σας. Κατεβάστε τον οδηγό από εδώ

Academy promo banners v3_Final copypng