Πως να δημιουργήσετε εκλεπτυσμένες παρουσιάσεις

Η επικράτηση του PowerPoint ως το βασικό εργαλείο σχεδιασμού παρουσιάσεων το κατέστησε αρκετά δημοφιλές και για τις εταιρικές παρουσιάσεις. Το γεγονός αυτό όμως οδήγησε σε βαρετές διαφάνειες γεμάτες με κουκκίδες και κακό σχεδιασμό. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις έχει παρακολουθήσει ή προετοιμάσει μια τέτοια παρουσίαση.

Οι κακές παρουσιάσεις όμως δεν οφείλονται στο λογισμικό σχεδιασμού αλλά στο γεγονός ότι αυτός που το χρησιμοποιεί δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις και δε μπορεί να αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο για αυτή την εργασία.

Οι παρακάτω πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε πιο εκλεπτυσμένες παρουσιάσεις και να μεταδώσετε τα μηνύματα σας με αποτελεσματικό τρόπο.

«Η απλότητα είναι η υπέρτατη επιτήδευση»

Η γνωστή αυτή φράση του Λεονάρντο ντα Βίντσι αποτελεί θεμελιώδη αρχή σε όλες τις πτυχές σχεδιασμού και επικοινωνίας. Η απλότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά τη δημιουργία και την οπτικοποίηση πληροφοριών.

Αρκετές φορές στο άκουσμα της λέξης «απλός», έρχονται στο μυαλό διάφορα υποκοριστικά τα οποία ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι υποτιμούν την αξία των ουσιαστικών τους. Για παράδειγμα, σπιτάκι, δεντράκι κ.α. Είναι σαν να αφαιρούν από την ύλη όλη την πυκνότητα, την υπόσταση και το βάρος.

Η απλότητα όμως δεν σημαίνει πλήξη. Η αφαίρεση του περιττού λύνει προβλήματα και δε δημιουργεί καινούργια. Αφαιρέστε από τις διαφάνειες τα περιττά στοιχεία και κρατήστε μόνο αυτά που χρειάζονται για την υποστήριξη του μηνύματος.

Χρήση εικόνων υψηλής ποιότητας

Σε προηγούμενο άρθρο έχει υπογραμμιστεί η σημασία των εικόνων σε μια παρουσίαση.

Οι φωτογραφίες παίζουν βασικό ρόλο στην επιτυχία της παρουσίασης. Βοηθούν τον παρατηρητή να κατανοήσει και να απομνημονεύσει τα λόγια του ομιλητή. Επίσης, όταν οι εικόνες είναι συναισθηματικά φορτισμένες μπορούν να πείσουν τα μέλη του ακροατηρίου να κάνουν την ενέργεια που τους προτρέπει ο ομιλητής.

Είναι σημαντικό να επιλεγούν εικόνες με υψηλή ανάλυση. Διαφορετικά, οι φωτογραφίες θα εμφανιστούν θολές στην οθόνη.

Κατά τη διαδικασία επιλογής εικόνων για την παρουσίαση, ο σχεδιαστής πρέπει να επιλέξει μια ομάδα από παρόμοιες φωτογραφίες. Χρειάζεται δηλαδή οι εικόνες να έχουν παρόμοιο στυλ (π.χ. να είναι όλες ασπρόμαυρες). Έτσι θα επιτευχθεί αρτιότερο αποτέλεσμα στο σύνολο της παρουσίασης.

Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που μπορεί κάποιος να βρει εικόνες υψηλής αισθητικής με χαμηλό κόστος. Μερικές από αυτές είναι: Istock Photos,  Adobe Images και Shutterstock. Είναι προτιμότερο να αναζητηθούν εικόνες που απεικονίζουν πραγματικούς ανθρώπους, πραγματικά συναισθήματα και πραγματικά γεγονότα. Αποφύγετε τις δωρεάν εικόνες διότι έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές. 

Σωστή χρήση των γραμματοσειρών

Ο γραπτός λόγος των παρουσιάσεων πρέπει να είναι ευανάγνωστος και αισθητικά ελκυστικός ώστε το ακροατήριο να κατανοήσει το μήνυμα. Η τυπογραφία είναι μια μορφή τέχνης και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση της. Όσοι δεν γνωρίζουν από τις αρχές της τυπογραφίας, προσπαθούν να βρουν διασκεδαστικές ή φαντεζί γραμματοσειρές για την παρουσίαση τους. Η επιλογή της σωστής γραμματοσειράς είναι καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας μιας παρουσίασης.

Είναι προτιμότερο να επιλεγούν ευανάγνωστες γραμματοσειρές που να ενισχύουν τα μηνύματα της παρουσίασης.



Εάν έχετε απορίες σχετικά με το παραπάνω θέμα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@presentations.gr. 

Για περισσότερο από 15 χρόνια στο presentations.gr ερευνούμε και εργαζόμαστε πάνω στις παρουσιάσεις με επιστημονικό τρόπο. Παρακολουθήστε το ειδικά σχεδιασμένο σεμινάριο παρουσιάσεων και θα μάθετε πως να σχεδιάζετε εκλεπτυσμένες παρουσιάσεις. Γραφτείτε εδώ.

Academy Banner 4jpg