Πως να σχεδιάσετε μια παρουσίαση για ένα μεγάλο ακροατήριο

Είναι αλήθεια ότι τους περισσότερους ανθρώπους τους κυριεύει άγχος όταν εμφανίζεται μπροστά τους η ευκαιρία να μιλήσουν σε ένα μεγάλο ακροατήριο και να κάνουν μια παρουσίαση. Όμως, μια τέτοια στιγμή είναι μοναδική στην καριέρα ενός ατόμου διότι του δίνεται η ευκαιρία να υποστηρίξει τα πιστεύω του και τις θέσεις του. Επίσης, μπορεί να αναδείξει τον εαυτό του ως επαγγελματία και ως ηγέτη.

Για τους προαναφερθέντες λόγους, είναι απαραίτητο σε μια τέτοια περίσταση η παρουσίαση να είναι άριστα σχεδιασμένη και ο ομιλητής πολύ καλά προετοιμασμένος. Παρακάτω, ακολουθούν 4 συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη καθώς σχεδιάζετε την παρουσίαση σας για ένα μεγάλο ακροατήριο.

1/ Δημιουργήστε μια ολοκληρωμένη ιστορία  

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, μια καλά δομημένη ιστορία πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος. Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αφηγήματος της παρουσίασης περιλαμβάνει 5 βήματα:

  • Καθορισμός του κεντρικού μηνύματος
  • Περιγραφή του προβλήματος
  • Ορισμός των στόχων
  • Περιγραφή της προτεινόμενης λύσης
  • Ολοκλήρωση της ιστορίας με τα συμπεράσματα και τα επόμενα βήματα

Το αφήγημα της παρουσίασης είναι πολύ σημαντικό ωστόσο, οι περισσότεροι τείνουν να το παραβλέπουν. Η αφήγηση είναι η καρδιά κάθε επιτυχημένης παρουσίασης. Χωρίς μια σαφή αφήγηση, δεν υπάρχει κάποια ιστορία για να κατανοήσει το ακροατήριο. Άρα υπάρχει πιθανότητα να μην καταλάβει γιατί εσείς είστε η καλύτερη λύση για αυτούς. Επίσης, δε θα είναι σε θέση να ανακαλέσει τα μηνύματα της παρουσίασης και να τα μεταδώσει και σε άλλους. Μάθετε εδώ πως να δημιουργήσετε πειστικές παρουσιάσεις. 

2/ Μη συμπεριλάβετε τα πάντα στην παρουσίαση

Είναι αρκετά σύνηθες στις παρουσιάσεις ο ομιλητής να συμπεριλαμβάνει στις διαφάνειες του ότι θεωρεί για τον ίδιο ότι είναι σημαντικό. Αυτό όμως είναι λάθος και οδηγεί σε διαφάνειες που δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν και να αφομοιωθούν από το ακροατήριο. Αναλύστε τον τύπο των ανθρώπων που θα σας παρακολουθήσουν και παρουσιάστε αυτά που είναι σημαντικά για αυτούς. Μην παρουσιάζετε υλικό μόνο για να νιώθετε ασφαλής εσείς. Η χρήση ενός συστήματος παρουσίασης μπορεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε αποτελεσματικά τις πληροφορίες στις διαφάνειες σας.

Για παράδειγμα, στην παρακάτω περίπτωση η διαφάνεια έχει ανασχεδιαστεί με τρόπο ώστε να απευθύνεται σε ένα μεγάλο ακροατήριο. Μη ξεχνάτε ότι οι διαφάνειες σας πρέπει να είναι «έξυπνες». Δηλαδή, να μπορούν να επεξεργαστούν γρήγορα από τον ανθρώπινο εγκέφαλο αλλά και να είναι οπτικά ελκυστικές. Τέλος, ο συνολικός σχεδιασμός πρέπει να εκφράζει την προσωπικότητα σας ή αυτή του οργανισμού που εκπροσωπείτε.

  v1jpg

3/ Σχεδιάστε διαφάνειες που να είναι ορατές από όλα τα σημεία της αίθουσας

Όταν παρουσιάζετε τις ιδέες σας σε μια μεγάλη αίθουσα είναι σημαντικό να μπορούν όλοι να διαβάσουν τις διαφάνειες σας. Για να το πετύχετε αυτό, αναδιατυπώστε το κείμενο σας, αφαιρέστε τις υποστηρικτικές πληροφορίες και διατηρήστε μόνο τις βασικές. Προσπαθήστε να γίνετε όσο πιο δημιουργικοί μπορείτε και εκφράστε με οπτικό τρόπο τις ιδέες σας. Συνίσταται επίσης η προσεκτική χρήση κινήσεων. Τέλος, να είστε προσεκτικοί με τα χρώματα. Χρησιμοποιήσετε ένα χρωματικό κώδικα που να καθιστά το κείμενο ευανάγνωστο.

4/ Προετοιμαστείτε σωστά

Είναι σημαντικό να έχετε κάνει αρκετές πρόβες όσον αφορά την ομιλία σας αλλά και τη ροή της παρουσίασης. Επίσης, δημιουργήσετε μια λίστα ελέγχου και σημειώστε τις τεχνικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με τον ήχο και την εικόνα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.


Ξεχάστε το άγχος που σχετίζεται με τις παρουσιάσεις. Από το 2006, στο presentations.gr εργαζόμαστε πάνω στις πιο σημαντικές παρουσιάσεις. Οι παρουσιάσεις είναι το πάθος μας και έχουμε εκφράσει επιτυχημένα με οπτικό τρόπο τα πιο δύσκολα μηνύματα. Μπορούμε να αναλάβουμε να εφαρμόσουμε την μεθοδολογία μας σε νέες ή υπάρχουσες παρουσιάσεις σας.

Παρακολουθήστε το ειδικά σχεδιασμένο σεμινάριο παρουσιάσεων και θα μάθετε πως να σχεδιάζετε εκλεπτυσμένες παρουσιάσεις.  Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Academy Banner 4jpg